Een alarmsysteem is samenstelsel van elektronische componeneten dat een alarm geeft bij ongewenste gebeurtenissen. In de volksmond noemen we het een alarmsysteem, de huidige alarmsystemen hebben meestal meerdere mogelijkheden, zoals het detecteren van een inbraak, brand, en bijvoorbeeld waterschade.

Particuliere Alarm Centrale.

PAC meldkamerVoor een snelle reactie van alarmmeldingen moet het alarmsysteem aangesloten worden op een Particuliere Alarm Centrale (PAC). De centralist van de meldkamer kan dan de sleutelhouder, bewoner, beveiligingsbeambte dan wel de politie alarmeren Zij kijken dan ter plaatse om te controleren waarom het alarmsysteem is afgegaan. Door deze alarm opvolging wordt voorkomen dat inbrekers zich toch veilig wanen en menen dat er toch niet gereageerd wordt. Een alarmsysteem die speciaal ontwikkeld is voor het gebruik in de particuliere sector kan ook rechtstreeks naar een aantal zelf te programmeren telefoonnummers bellen i.p.v. naar de PAC. Aangeraden wordt, om de tijd tussen alarm en alarmopvolging, zo kort mogelijk te laten zijn. Hoe eerder men ter plaatse is, hoe eerder de inbreker kan worden opgepakt. Er bestaat het zogenaamde “stil alarm”, wat inhoudt dat op de plaats waar het alarm geplaatst is niets speciaals gehoord of gezien wordt, maar bij de politie het alarm afgaat. Soms staat vermeld dat bij inbraak de politie automatisch verwittigd wordt.

Bediening van het alarmsysteem.

Bediendeel alarmsysteemDe meeste alarmsystemen worden in of uitgeschakeld met behulp van een afstandsbediening of een cijfercode wat wordt ingevoerd op een codebedienpaneel aan de in- of uitgang. Er zijn ook nog andere, weliswaar minder gebruikte methoden, om de alarmsystemen te bedienen zoals met een sleutel, badge, vinger-, hand- of oogherkenning.

Detectie met detectoren.

PIR detector alarmsysteem.Een alarmsysteem werkt met detectoren. Wanneer bijvoorbeeld een raam of deur geopend wordt waar een sensor op gemonteerd is, geeft het een melding aan het alarmsysteem.

 

Er bestaan diverse detectoren:
• Magneetcontacten: deze detecteren of een deur of raam open gaat.
• PIR ruimtelijk werkende detectoren: deze detecteren een beweging in een ruimten.
• Drukknop: geeft een signaal aan de alarmcentrale wanneer het wordt ingedrukt bij   overval, brand of ziekte.
• Glasbreukdetector: reageert op het geluid van scheurend glas.
• Waterdetector: geeft een signaal bij detectie van water. Bv. bij overstromingen of lekkage.
• Gas detector: geeft een alarmsignaal bij het detecteren van rook.
• Rookmelder: geeft een alarmsignaal bij het detecteren van rook.

Zelf een alarmsysteem maken.

Als u zelf handig en technisch bent zou u zelf een alarmsysteem kunnen aanleggen. u kunt bij DHZbeveiliging.nl, een webwinkel voor professionele alarmsystemen alle benodigde beveiligingsmaterialen kopen. Natuurlijk kunt u ook zelf de bekabeling aanleggen en een monteur alles laten monteren.